Priser

Cases

Shop

/

Hvad er WordPress? Intro for nybegyndere

I denne artikel

Går du med tanker om at starte din egen blog, lave din egen hjemmeside eller måske endda din egen webshop? Ja, så er sandsynligheden for at du har hørt om WordPress stor. Det kan også være, at du blot er nysgerrig på, hvad WordPress egentlig er? Så er du havnet det helt rette sted. Men først lige et mindre kig tilbage i tiden.

1 Historien bag WordPress

WordPress startede tilbage i 2003, fordi udviklingen af en eksisterende blogging-software “b2/cafelog” blev nedlagt af udviklerne bag systemet. To brugere af “b2/cafelog”, Matt Mullenweg og Mike Little, besluttede at bygge en ny platform oven på “b2/cafelog”-teknologien.

De to udviklere vidste højst sandsynligt ikke, at de var ved at starte en rejse. En rejse, der i sidste ende ville gavne millioner af brugere rundt om i verden, skabe tusindvis af job og en hel industri af udviklere, designere, forfattere, bloggere og webudgivere ville på grund af systemet kunne gøre deres passion til et levebrød.

Den 27. maj 2003 annoncerede Matt den første version af WordPress, der blev vel modtaget af community’et. Det var baseret på “b2/cafelog”, men med betydelige forbedringer. Den første version af WordPress inkluderede en ny admin-grænseflade, nye skabeloner og genererede XHTML 1.1 -kompatible skabeloner. Indlægseditoren så sådan ud:


2 WordPress er et Content Management System

“Hvad er WordPress helt præcist?”, spørger du måske stadig. WordPress er et Content Management System, i daglig tale CMS. Et CMS er et “indholdsstyring og vedligeholdelsessystem”, som med andre ord er et system, der kan styre og vise ens hjemmeside og hjemmesidens billeder og tekster. Nogle vil også kalde det et “webbaseret vedligeholdelsessystem”.

Et CMS er et webprogram, der er installeret og kører på en webserver. Det anvendes til at publicere og styre en hjemmeside med. Det kan eksempelvis være alt tekster, billeder, SEO, videoer, nyhedsbreve, menuer og nyheder. Ved webshops kan CMS’er også bruges til at holde styr på produkter, priser, produktbilleder, produkttekster og meget mere.

Det hele håndteres fra en standard browser og kan styres fra alle steder i verden. Blot der er adgang til internettet. Tekster styres i en online teksteditor, på samme måde som man skriver i Word.

Der findes rigtig mange forskellige Content Management Systemer, men nogle er meget bedre end andre (eksempelvis WordPress). Dog er det vigtigt at tænke på, at det helt kommer an på ens behov, hvilket CMS man skal vælge. Her tænkes specielt på, hvor fleksible de er, og derved hvor forskellige hjemmesider og webshops de enkelte CMS’er er bedst egnet til.


3 Er WordPress gratis?

Der findes mange forskellige udbydere af CMS’er på markedet, der fortæller, hvordan man ved brug af deres system kan lave en gratis hjemmeside. Det er dog de færreste af dem, der kan matche WordPress’ brugervenlighed, som er gratis at bruge.

En anden god ting ved WordPress er alle de gratis plugins, man kan søge frem til og installere. Hvis du har et ønske til en bestemt funktion på din WordPress-hjemmeside, så er funktionen næsten med garanti lavet via et af de mange millioner af plugins, der findes. Det er nærmest kun fantasien, der sætter grænsen.

Som bruger af WordPress er det også muligt at installere et af de mange gratis temaer, som findes. WordPress kommer præinstalleret med fire forskellige standard-temaer. De fleste gratis temaer er meget simple i designet, hvilket der intet er galt, men hvis man gerne vil have et lidt mere “lækkert” tema, så findes der også rigtig mange premium temaer, der koster alt fra 60 kr. til 300 kr.


4 Findes WordPress på dansk?

WordPress findes i mange forskellige sprog og ja, dansk er et af dem.

Når man installerer WordPress, så kan man vælge hvilket sprog det skal installeres i. Hvis ikke man vælger det ønskede ved installation, kan man altid efterfølgende ændre det inde i selve WordPress-systemet.

Antallet af forskellige sprog er også én af årsagerne til, at WordPress er så populært verden over.


5 Hvor svært er WordPress?

Alt er relativt, men WordPress i sig selv er ikke særlig svært. Langt de fleste kan finde ud af at bruge systemet til de mest basale ting vedrørende ens hjemmeside. Her tænkes på oprettelse af indlæg og sider, samt indsættelse af tekst og billeder.

Hvis man dog har mod på at udfordre sig selv, så er der også rig mulighed for dette. Da WordPress er det man kalder for Open Source, hvor det er gratis og alle kan udvikle til systemet, så er det næsten kun ens fantasi, der sætter grænser for, hvad man kan med sin WordPress-hjemmeside. Så hvis du har mod på en udfordring og på at udvikle, så er WordPress et godt system at starte med.


6 Er WordPress godt og hvorfor skal jeg vælge det?

Der findes en del forskellige systemer på markedet, som er skabt for at hjælpe folk uden programmeringsevner, til at kunne lave deres egne hjemmesider. Et af dem er WordPress.

Vidste du i øvrigt, at op mod 40 % af alle hjemmesider i 2021 er lavet med WordPress? Det vidner om et system, der er nemt, tilgængeligt og lige til at gå til.

Men er WordPress noget for dig? Det kommer helt an på dine ønsker og behov. Hvis du er på udkig efter et system, hvor du selv nemt kan oprette en blog og publicere indlæg, så er WordPress helt klart at foretrække. Er du på udkig efter et system, hvor du gerne selv vil kunne oprette og opdatere sider med tekster og billeder, så er WordPress også helt klart værd at satse på. Hvis du er på udkig efter et system, hvor du kan oprette din egen webshop, så kan WordPress også håndtere dette.

Hos EistrupWeb udvikles alle hjemmesider med WordPress, da man har stor frihed til at være kreativ og skræddersy hjemmesider præcis som man vil have dem. Samtidig så kan stort set alle med en hurtig oplæring bruge systemet.


7 Hvad kan WordPress?

WordPress er først og fremmest et Content Management System og i starten blev det primært brugt til blogs. I dag bliver det brugt fra alt til almindelige statiske hjemmesider, til webshops, til nyhedssider, til datingsider og så videre. Der er i princippet ikke den type af hjemmeside, som WordPress ikke kan lave.

En fordel ved WordPress er, som nævnt længere oppe i artiklen, blandt andet det store “bibliotek” af plugins, som lidt kan sammenlignes med apps på ens telefon. Det store udvalg gør, at hvis en funktion ikke leveres som standard i WordPress-installationen, så er der stor sandsynlighed for, at du kan finde funktionen ved at installere et plugin.

Det WordPress i sidste ende er bedst til, er at være brugervenlig og nem at gå til. Alle kan lave en hjemmeside med WordPress og det er ikke en overdrivelse. Så hvis du er interesseret i selv at lave din hjemmeside, så kan jeg klart anbefale WordPress.